Herceptin

Viktig fråga ang Herceptin! Jag får själv inte detta men ska försöka få lite svar på hur det fungerar. På vilket sätt påverkar herceptin kroppen, blir återhämtning efter cellgifter och strålning påverkad? Tar det längre tid att komma igen om man får herceptin?

Sen vill jag också gratta KARIN som just fyllt år och fått sin sista (visst var det väl den sista Karin?) taxotere :) Dubbelgrattis till dig :D

Kram på er!

Kommentarer

  1. Tack för grattis !! Jag vet noll om Herceptin men njuter verkligen av sista cellgiftet, nu ska det bara tunnas ut lite så blir det riktigt åka av !

    Kram !

    SvaraRadera
  2. Herceptin är en antikropp som man får om man är HER2-positiv. Bara att googla på... Tror inte den ger så mycket biverkningar. Jämfört med all annan skit. Men du hade väl inte HER2?
    Kram från
    Maja

    SvaraRadera
  3. Herceptin är en antikropp dom enbart ges till de som har en HER2 positiv tumör, bla till mig. HER2 finns normalt inkroppennoch har bla till uppgift att styra celldelningen. Men när den fuckar upp, dvs tappar kontrollen och börjar dela i jordens hastighet så uppkommer "sjuka" celler. Dessa fäster på friska celler och skapar i sin tur fler sjuka. Man mäter som jag förstår ytan på en frisk cell, andel som är täckt av sjuka HER2, och där vill man att det ska vara under 20% , min var på 38. Herceptin går in och dels styr bort, motar, sjuka celler att fästa på friska och dels sätter sig som ett "hölje" på friska för att skydda hela cellen.

    Jag har nu fått 4 av totalt 17 behandlingar. Uppehåll under FEC,en då Herceptin även ger en hjärtpåverkan (såsom FEC) och man vill inte förstärka de båda. Biverkan är hjärtsjukt och därför gör man hjärteko var tredje månad under behandling för att kolla EF, dvs farten ut, flödet, som inte får understiga 50-55. Övriga biverkningar är minimala. Lite trötthet behandlingsdagen eftersom man även får en påse Tavegyl för att motverka allergiska reaktioner och den är som ett sömnpiller. Man kan även få blodtrycksfall under behandling så därför kollas trycket var 15 min.

    Den information jag fått är att det inte ska påverka återhämtningen efter cellgift och strålning nämnvärt. Jag börjar min strålning den 29 sep så jag får väl se hur jag mår då.

    Annars är livet på väg tillbaka med stormsteg. Drygt 4 veckor efter sista cyten så känns det som om man fått tillbaka kontrollen.

    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Natt och Iphonen stavar lite som den vill.... Biverkan på Herceptin ska vara hjärtsvikt, inte hjärtsjuk som
    Phonen ville ha det till och från början ska det stå..."som normalt finns i kroppen"...

    SvaraRadera
  5. Halloj tjejor!
    Tacl för svar! Nej jag hade inte HER2 Pos, jag frågar för en BC systers skull. Hon tycker återhämtningen går långsamt och funderade på om det kan vara herceptinet. I det stora hela verkar det inte vara så, men om det påverkar hjärtaktiviteten anser jag utan att vara doktor att det måste göra det??

    Tack för alla svar!! Helene, jag är så glad att du också fått din sista och ser ljuset :) Tänk hur det var när det just startat,.... kändes som om det aldrig skulle ta slut...

    KRAM

    SvaraRadera
  6. Tack för hjälpen! Man kanske inte kan skylla återhämtningstakten på hercptinet, utan helt enkelt bara acceptera att det kommer att ta tid innan man är sitt vanliga jag igen... Kramiz

    SvaraRadera
  7. Jag har fått Herceptin nu i 2 år. Inga biverkningar som jag känner till då förutom det här med hjärtat. Svårt att veta eftersom jag fått cellgifter i 2 1/2 år innan. Om det är biverkningar efter det eller vad det är.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg