Expert på att vara döende?


Jag var på ett livemöte med min kurator på KS som jag har haft samtal med ungefär en gång i månaden sedan jag fick reda på att jag är kroniskt sjuk. Dessa möten bli intressantare för varje gång, kanske för att jag börjar känna mig OK med att öppna upp även om jag inte kommit hela vägen.

Jag har inget svar på hur man landar mjukt i den här situationen, jag drömmer om att bli en expert på att vara döende. Kan man bli det?
Hur lång tid skulle det ta att bli en expert på detta, att förstå det, att acceptera det och att ändå må bra i det? Enkelt förklarat är att det viktigaste är att få må bra, då är det lättare, när man har ont, mår illa el liknande så är det jätte jättesvårt. Ett sätt att ta ett grepp tror jag är att inte helatiden tänka på det, men det är verkligen svårare än det låter.
En svår nöt att knäcka är det som jag fortfarande inte kan närma mig i tanken och det är det här med att jag är mamma. Jag blir BEDRÖVAD vid varje liten öppning av den luckan. Jag vet att hon kommer att klara sig bra utan mig. Men jag vill vara med. Jag vill vara där för allt, det dåliga i livet, det bra och allt det fantastiska. Jag vill vara med. Jag kan inte lösa det. Jag måste komma till en lugnare känsla runt det faktum att jag inte kan lösa det. Så sjukt. Hur kan det bli så här.

Kommentarer

  1. Det med att lämna barn. Det är så j-a orättvist. När man får barn så är ju drömmen med dem livslång, hela långa resan man tänker sig med dem. Om något riktigt allvarligt händer med dem, eller med en själv, så bryts livsdrömmen. Det svåraste som finns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vidrigt. Man lämnar inte barn så där bara. ... Jag minns hur det kändes när min dotter var nyfödd, plötsligt uppstod en konstant känsla av sårbarhet. Det är så stort att ta hand om ett liv. Jag har svårt att komma över känslan att det känns som om jag sviker henne långsamt men säkert.

      Radera
  2. Mitt första mål när jag fick BC var att jag skulle klara mig till sonen (sladdisen) gått ut gymnasiet. Det är fyra år sedan och jag fick en dipp efter skolavslutningen i juni och tyckte att jag jinxat och kände metastaser här och där - är jag redo att dö nu? Nu har jag ju barnbarn och bara nio år till pension. Jag vill leva till pension. Minst. Kan man vänja sig vid tanken på att kunna dö eller måste man bara? Och när man är en person som alltid organiserar och strukturerar - hur kan man då inte få vara med om ett så stort beslut som att dö?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det här är en sån sjukt svår fråga. Är du kroniker? Jag kastas mellan att tycka att jag har "kontroll" på mina tankar inför döden, för att i nästa sekund få panik och ångest. Jag kastas mellan att tänka att om jag lever två år så är det ändå ganska lång tid, och sedan drömma om tio, och då blir plötsligt 2 år ingenting. Det är en berg & dalbana.

      Radera
    2. Inte kroniker, inte ännu... Men min Onk säger att den typen av aggressiv hormonell bröstcancer som jag hade (och som hann få en spridning till armhålan) brukar komma tillbaka "kanske om 1 år, 11 år eller 21 år". Positiv jävel min Onk men jag uppskattar fakta, även skrämmande fakta. Det fick mig iaf att öka intaget av Tamoxifen från 3 tabletter i veckan till 4. Det kanske inte spelar någon roll men 7 tabletter i veckan ger ingen livskvalitet men 3-4 tabletter klarar kroppen och jag tänker att färre kanske är bättre än noll? Jag ska ju käka dom i 7 år till.

      Radera
    3. Hoppas att du får förbli frisk, det är ju inte säkert att du blir sjuk igen <3
      Kämpa på med tamoxifen, jag vet att det är kämpigt. kramar

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg